Pyykkietikan käyttö

Pyykkietikan käyttö huuhteluaineena pyykkikoneissa on ekologinen vaihtoehto, jolla saa raikkaan tuoksun sekä pyykkiin että pesukoneeseen. Käyttömäärä on varsin pientä, joten aine on todella riittoisa. Annosteluun riittää jo yksi korkillinen, mutta mikäli pyykkimäärä on suuri ja haluat voimakkaamman tuoksun pyykkiin, voi annostelua toki suurentaa. Vaikka pyykkietikan haju saattaa tuntua voimakkaalta ensi alkuun, se haihtuu pyykin kuivuessa eikä etikan pistävää hajua enää ole.

Pyykkietikkaa käyttämällä saadaan vaatteiden käyttöikää pidennettyä. Vaatteista poistetuvat niissä mahdollisesti olevat epämiellyttävät hajut, kuten hiki, rasva, savu, home yms. Samalla vaatteihin kertyneet pesuainejäämät poistuvat. Vaatteiden sähköisyys vähentyy , eivätkä esimerkiksi koiran karvat tartu niihin niin herkästi. Vaatteista tulee pesun jälkeen ihanan pehmoisia. Myös nukkaa kertyy vähemmän vaatteisiin. Pyyhkeiden pesussa ei suositella käytettävän huuhteluainetta, mutta pyykkietikka säilyttää niiden imukyvyn hyvänä. Vaatteiden värit säilyvät kirkkaina eikä valkopyykkikään kellastu niin helposti. Kovin voimakkaalta haisevat vaatteet, esim treenivaatteet, kannattaa liottaa pyykkietikkavedessä ennen varsinaista pesua.

Pesukoneelle itsessään pyykkietikasta on myös hyötyä. Se estää pesuaine- ja kalkkisaostumien muodostumisen pyykkikoneen sisuksiin ja poistaa koneesta tunkkaisen hajun. Näin tämä haju ei tartu koneesta puhtaaseen pyykkiin. Pyykkietikka desinfioi pyykin myös matalammassa lämmössä, ei tarvitse pestä kovalla lämmöllä.

Pyykkietikkaa voidaan käyttää siivouksessa yleispesuaineena. Suihkepulloon laimennetaan vedellä seos, jota käytetään kovien pintojen puhdistamiseen. Peilit, laatat ja lasipinnat tulevat kiiltäviksi. Saunan lauteiden pesussa pyykkietikka on oivallinen aine kuten myös muuten saniteettitilojen puhdistuksessa. Pyykkietikan desinfioivan vaikutuksen ansiosta epäpuhtaudet saadaan poistettua.

Pyykkietikaa voi käyttää myös tekstiilien, kenkien yms. raikastamiseen. Vedellä laimennettua etikkaseosta suihkutetaan tunkkaiselle tekstiilille tai kengän sisään. Etikka poistaa pahajt hajut, ja tuloksena raikas tuoksu pinnassa.

Silityssuihkeena pyykkietikka käy myös hyvin. Suihkepulloon tehdään seos vedestä ja etikasta. Tätä seosta suihkutetaan silitettävälle tekstiilille. Vaatteesta tulee sileä ja hyvältä tuoksuva.

Tutustu pyykkietikka valikoimaan täällä!

 

pyykkietikan käyttö

Kotimainen pyykkietikka

Verkkokaupastamme löytyy kotimaiset käsinvalmistetut ekologiset pyykkietikat. Näissä mm. tuoksuina käytettävät eteeriset öljyt ovat ympäristöystävällisiä. Osa valmistajista käyttää myös kierrätysvalmisteisia pulloja ja pakkaukset ovat ympäristöystävällisiä.