Joulu on lahjojen antamisen aikaa. Paketteihin kääritään erilaisia tavaroita, joilla ilahdutetaan ja tuodaan hyvää mieltä läheisille ihmisille. Tämähän on pohjimmiltaan hieno ja lämmin ajatus. Mutta joulun jälkeen roskikset pursuavat erilaista jätettä ja tavaraa, kirpputoreille kannetaan epäsopivia lahjoja yms. Kaunis ajatus ei aina toteudu toivotulla tavalla.

Kun lahjoja halutaan antaa, on hyvä miettiä myös lahjan ekologisuus. Tavaraahan yleensä ihmisillä on jo liikaakin, joten lahja voisi olla jokin ihan normaaliin käyttöön tarkoitettu tuote, joka kuluu pikkuhiljaa pois.  Valmistuksessa on käytetty ekologisia kierrätysmateriaalia, jolloin muuten hukkaan menevä raaka-aine päätyykin roskiksen sijaan uusiokäyttöön. Ja tuloksena on monesti upean näköinen uniikki tuote, jota ei tosiaankaan tule jollakin toisella vastaan.

Esimerkiksi Kaurilan Saunalta löytyy kierrätysmateriaalista valmistetut sytytyspalat uunin ja takan sytyttämiseen. Kauniit ja katoavat käytettäessä, jopa pakkauskin voidaan hävittää polttamalla pois.

Herkut ja muut syötävät lahjat ilahduttavat aina. Itsetehdyt karkit ja suklaat, mausteet, maustetut kahvit ja muut juomat sekä leivonnaiset kelpaavat kyllä. Antavat suuren ilon sillä hetkellä kun niitä nautitaan eikä niistä lopulta jää jäljelle mitään. Jos ei itse pysty tai halua valmistaa herkkulahjaa, joltakin toiselta niitä varmasti löytyy. Esimerkiksi Luonnelintujen Joulukahvi on kardemummalla ja kaakaoliköörillä maustettua kahvia. Tällä saa joulukahviin oman herkullisen lisäyksensä. Voisikin  kerätä ihan herkkukorin, jossa olisi monenlaista tuotetta, sekä makeaa että suolaista ja juomat siihen lisäksi.

Ekologista on myöskin kiinnittää huomiota siihen, että tuote on kestävä mutta sen hävittäminen on myös ekologista ja helppoa.  Puu on kestävä, kaunis ja ekologinen, varsinkin jos valmistuksessa on vielä käytetty kotimaista puuta. Ja lopulta puutavara voidaan laittaa poltettavaksi ja siitä tulee lämpöä. Puulelut eivät mene heti rikki.

Itsetehdyt käsityöt lämmittävät lahjan saajan mieltä. Lämpimät villasukat tai lapaset ovat käyttötavaraa, joille Suomen kylmässä ilmastossa on varmasti käyttöä.

 

ekologiset joululahjat